Prečo je kozie mlieko tak zdravé? Kozy sú totiž labužníčky, ktoré na pastve požerú len to najlepšie a najkvalitnejšie. No a to sa následne dostáva do ich mlieka.
Prvou výhodou kozieho mlieka je, že ho môže konzumovať i väčšina ľudí, ktorí majú alergiu na to klasické od kráv. Je vhodné taktiež pre alergikov a ľudí trpiacich na kožné ochorenia. Kozie mlieko napomáha správnemu tráveniu, takže i celej tráviacej sústave, no a v neposlednom rade má priaznivý vplyv na obličky, pankreas a pečeň.
Kozy na paši vyhľadávajú iba ten najkvalitnejší prírodný materiál. Na rozdiel od kráv, ktoré konzumujú výhradne trávu, si tieto zvieratá radi pochutia aj na bylinkách, kríkoch, či ich plodoch. Pri pití ich mlieka v podstate do svojho tela dostávate všetky zdravé látky, zo spomínaných rastlín. Vďaka tomu obsahuje i množstvo antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred bujnením buniek a následným vznikom nádorových ochorení. Kozie mlieko je však rovnako prospešné aj pre ľudí, ktorí už na onkologické ochorenie trpia, alebo ho prekonali. Slúži tiež ako výborný prostriedok na podporu imunity a celkové zvýšenie obranyschopnosti organizmu.
Kozie mlieko v sebe ukrýva i množstvo vitamínov. Spomenúť, by sme mali určite vysoký obsah céčka, déčka, béčka, provitamínu A a jeden z najsilnejších antioxidantov, vitamín E. tento druh mlieka obsahuje niekoľkonásobne viac vápnika, ako to kravské. Z ďalších minerálov, v ňom nájdeme horčík, draslík, zinok, mangán a meď.
Čerstvé či surové?
Tak ako pri všetkých potravinách, aj pri kozom mlieku platí, že čerstvé a surové si zanecháva najviac vitamínov, minerálov a ostatných látok. Kozy sú však zo všetkých zvierat, určených na produkciu mlieka, najviac náchylné na encefalitídu. Napríklad ovciam, slúži ako prirodzená ochrana ich hustá srsť, kozy však takúto vymoženosť nemajú , a preto sa na nich kliešť prisaje raz dva. Konzumácia surového mlieka, alebo produktov z neho, preto nie je najbezpečnejšia. Aj pasterizované výrobky, si však v sebe zanechávajú množstvo zdraviu prospešných látok.