Ktorý čaj Vám ulahodí na zdraví? Čierny alebo zelený?

Existujú krajiny, ktoré milujú kávu a krajiny, ktoré milujú čaj. Toto rozdelenie bolo stanovené pred sto rokmi. Spočiatku sa čaj stal sídlom v anglickom dvore a na začiatku 18. storočia sa čaj začal šíriť medzi malými šľachtami a obchodníkmi. Z Anglicka začala prenikať móda pre čaj do iných európskych krajín – bola to však stále móda šľachty a bohatých ľudí. Okrem chuti čaju je cenený pre mnoho prospešných vlastností: je bohatý na antioxidanty, má antibakteriálny účinok, normalizuje trávenie , obličky, pečeň, srdce, rozširuje cievy, odstraňuje kŕče, stimuluje dýchacie aktivitu … To všetko naznačuje, že čaj je nielen dokonalý denný nápoj, ale aj prostriedok prevencie mnohých chorôb.

čaj

Čierny alebo zelený?
·         Najobľúbenejším zostáva čierny čaj – fermentovaný. Stalo sa to historicky: tento druh čaju nebol vystavený veľkým zmenám a poškodeniu počas jeho prepravy. V Číne sa tento čaj nenazýva čierny ale červený – pre červeno-oranžovú farbu.

·         Čierny čaj je menej užitočný ako zelený čaj, pretože počas fermentačného procesu stráca množstvo svojich jedinečných vlastností – ale nie úplne. Predpokladá sa, že 3-4 šálky čierneho čaju, pomáha k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení: čierny čaj obsahuje vitamíny B, P a PP vitamíny, ktoré priaznivo ovplyvňujú tonus ciev a kapilár. Aj v čiernom čaji je viac trieslovín, kvôli tomu, čo je nevyhnutné pre žalúdočné kŕče. Zastaví nevoľnosť, posilňuje imunitu, posilňuje a povzbudzuje. Pre ľudí trpiacimi nízkym krvným tlakom je čierny čaj vhodnejší ako zelený.

čaj o páté

·         Zelený čaj nepodlieha postupu enzymatickej oxidácie a považuje sa za užitočnejší. Obsahuje vitamíny A, B, B1, B2, B15, C, P a fluór, draslíka, medi, zinku a mnoho ďalších látok (celkom asi 300 a časť zlúčenín nebola doteraz študovaná).

·         Zelený čaj odstraňuje toxíny, znižuje možnosť vzniku rakoviny, s pomocou jódu harmonizuje činnosť štítnej žľazy